En cannabinoid er et term som bruges meget indenfor cannabisindustrien, men vidste du at selv Moder Jord byder på nogle andre typer af cannabinoider?

Disse typer inkluderer:

 • Fytocannabinoider – det er cannabinoider som produceres af planter.
 • Endocannabinoider – det er cannabinoider som produceres i kroppen på mennesker og dyr.
 • Syntetiske cannabinoider –det er cannabinoider som produceres i laboratorium.

Et intressant fakta er at cannabis ikke er den eneste plante som producerer helende cannabinoider. Mange andre superråvarer producerer også denne helbredende forbindelse som giver næring til det endocannabinoide system i vores krop.

I visse planter, kan der findes en forbindelse som har lignende egenskaber som cannabinoider, men er lidt anderledes struktureret. Disse forbindelser er kendte som cannabimimetic compounds.

Cannabinoiderne som planter indeholder er ikke psykoaktive da de ikke indeholder THC. Istedet, indeholder disse planter cannabinoider som har en god interaktion med dit endocannabinoidsystem, hvilket hjælper med at bibeholde homeostas. Kort sagt, så gør disse planter dig ikke høj men hjælper med at lindre smerte og stress.

Lad os kigge på nogle af de planter som indeholder cannabinoider..

Planter som indeholder cannabinoider

I denne artikel, vil vi fortælle om 9 planter (udover cannabis) som indeholder helbredende cannabinoider.

 1. Kakao (botaniskt navn: Theobroma cacao)

Har du nogensinde undret dig over hvorfor chokolade nydes af mennesker i alle aldre i hele verden? Det skyldes at chokolade er lavet af kakao, som er rigt på mineraler som udløser lykke i hjernen. Disse kemikalier inkluderer teobromin, anandamid, tryptofan og fenyletylamin.

Anandamid, er en endocannabinoid som der findes rigeligt af i kakao. Denne endocannabinoid produceres naturligt i hjernen og regulerer humøret, smertefornemmelse, hukommenlse og appetit. Udover at forbedre humøret, så har kakao mange andre fordele. Disse fordele inkluderer neurobeskyttelse (forbedrer hjernesundheden), påskynder på bedringsprocessen og hjælper også med at bekæmpe kræft.

For at absorbere alle kakaoens næringsemner og sundhedsfordele, er det vigtigt at indtage det i sin rå og organiske form. Hvis du spiser mælkechokolade og tror at du drager nytte af alle kakaoens fordele, så tager du fejl. Tillæg af mælkepulver i kakao nedsætter optagelsen af brugbare næringsstoffer i kroppen.

 1. Hedblomster Slægten (botaniskt namn: Helichrysum umbraculigerum)

Hedblomster bruges normalt som en humørstabilisator og antidepressivt middel. Det er rig på cannabigerol (CBG) som er en fytocannabinoid som ofte forekommer i cannabisplanten.

Forskere har opdaget at denne plante ikke kun indeholder CBG, men også er rig på cannabigeroliltslignende forbindelser.

CBG kan potentielt bruges som antibiotika, kemoterapeutiskt middel og antidepressivt middel. Helichrysum umbraculigerum er den eneste plante som hidtil er fundet, som indeholder CBG. I Sydafrika ryger mennesker traditionelt set denne plante. Det kan skyldes dens tendens til at lindre stress.

 1. Sortpeber (botaniskt namn: Piper nigrum)

Sortpeber findes alltid i alle køkkener. Uanset om du bruger det til at krydre din steg eller bruger det i en opskrift, så leverer dette ingrediens mere end bara en krydret aroma.

En vigtig forbindelse som er i sortpeber er beta-karyofyllen (BCP). Denne forbindelse findes i mange planter og er kendte for sine antiinflammatoriske egenskaber..

Forekomsten af BCP gør det lettere at lindre smerte forårsaget af osteoporos og artrit. Forskellige studier foreslår endda at det hjælper til at forhindre cancer og forbedrer effektiviteten af cancerbekæmpende lægemiddel.

 1. Kava (botaniskt namn: Piper methysticum)

Kavaplanten er kendt for sine beroligende effekter som også lindrer urolighed. Mennesker på Stillehavsøerne plejede at lave en drikkelig medicin af rødderne på Kava. Denne medicin siges at være smertestillende, beroligende og have glædesgivende effekter.

Disse effekter fra Kava produceres da de forekommer i en forbindelse som kaldes kavalaktoner. En kavalakton binder med CB1-receptoren, som også binder med THC. Forskere tror at denne interaktion kan være anledningen til plantens anti-uroeffekter.

 1. Solhat (botaniskt namn: Echinacea)

Solhat er en velkendt plante som har været brugt i århundrede for at behandle forkølelse og influenca. Forskellige studier har vist at det endda hjælper med at formindske bedringstiden, formindske uro samt bekæmpe udmattelse, migræne og artrit.

Visse arter af echinacea indeholder cannabinoider, som kaldes N-alkylamider (NAA). Denne forbindelse interagerer med immunsystemets CB2-receptor. Disse receptorer er ansvarlige for at styrke dit immunsystem, lindre smerte og regulere det inflammatoriske svar.

 1. Rosmarin

Præcis som sortpeber, er rosmarin også rigt på beta-karyofyllen (BCP). Det er en terpen som virker ligesom en cannabinoid. Terpener er ansvarlige for smag og aroma i planter.

Mange studier har afsløret at BCP har et terapeutisk potentiale. Den har endda angstdæmpende og antidepressive effekter. Når BCP kombineres med en cannabinoid som CBD, hjælper den med at behandle mavesår.

 1. Sorte trøfler(botaniskt namn: Tuber melanosporum)

Som nævnt tidligere, er cannabinoider som produceres af planter og dyr forskellige. De som produceres af planter er kendte som fytocannabinoider, mens endocannabinoider som produceres af dyr og mennesker. Selv om de kemiskte måder er ens, så har de et par uligheder.

Overraskende nok, har forskere opdaget at sorte trøfler indeholder anandamid (AEA). Det er endda kendt som bliss molecule, som er en version af THC som produceres i menneskekroppen.

Anandamid ansvarar för att reglera sinnesstämning och smärta i människokroppen genom att binda till CB1-receptorerna.

 1. Parakarse (botaniskt namn: Acmella Oleracea)

Parakarse er en plante som hører hjemme i Amazonas. Mennesker i Amazonasregionen har brugt den som en smertestillende gel i århundrede. Den er endda kendt som “tandpineplanten”. Et studie som blev genneført på universitetet i Cambridge afslørede at parakarse blokerer smertereceptorerne ved nerveenderne.

Forbindelsen som er ansvarlige for de smertelindrende effekter er N-isobutylamides. Det binder med CB2-receptorerne og hjælper med reguleringen af smete og inflammation i hele kroppen.  

 1. Radula Marginata (botaniskt namn: Radula marginata)

Denne plante hører hjemme på Nya Zeeland. Den indeholder en forbindelse som er kendt som perrottetinenic acid,som er lignende THC i strukturen. Præcis ligesom THC binder den til dit immunsystems CB1-receptorer.

Denne plante er traditionelt set brugt for at behandle problemer med bronkittis, lever, blære og galdeblære.

Der findes kun et par planter som indeholder cannabinoidforbindelse som har en positiv effekt på det endocannabinoide systemet. Videnskabsmænd forsker mere i dette emne for at finde cannabinoidlignende forbindelser naturligt og bruge dem til at behandle forskellige medicinske tilstande.

Kilder:

https://www.cbdschool.com/cannabinoids-beyond-cannabis https://www.marijuana.com/news/2017/05/9-plants-that-contain-therapeutic-cannabinoids/ 
https://www.marijuana.com/news/2017/05/9-plants-that-contain-therapeutic-cannabinoids/ 
https://www.davidwolfe.com/non-marijuana-plants-contain-cannabinoids/